Back to All Events

DANCE: Extended // Helena Franzén


ExtendedFranzen.jpg

Extended
– vilka minnen lämnar dansen?


Ett nytt solo av och med koreografen Helena Franzén

Franzén djupdyker i det solistiska arbetet med verket Extended. Denna gång är det hon själv som dansar, ”det är nu eller aldrig”… som hon själv uttrycker det. Hon fortsätter sitt utforskande kring idéer som rör tid, sinnesförnimmelser och det mänskliga minnet. Är det möjligt att återerövra och hävda sin äganderätt till ett fysiskt minne?

Extended är ett retrospektivt solo där minnen från dåtid och nutid blandas samman och tolkas om. Rörelsefragment dyker upp och gör sig påminda, spår som kommit på avvägar tar plats på nytt och skapar nya fysiska sensationer. Även musiken har en tillbakablickande ingång. Remixar och covers uppstår genom Jukka Rintamäkis olika syntar, tramporgel och cello.

Tillsammans med Håkan Jelks projektioner och kompositören Jukka Rintamäkis melankoliska ljudlandskap, skapas olika meditativa tillstånd, där människa, koreografi och natur existerar på samma villkor.

Solot Extended består av ett rum i rummet, en mobilscen konstruerad som en tresidig box av trä, där Helena dansar inramad av Håkan Jelks projektioner. Projektioner som speglar utsatta, karga landskap, fragment från Franzéns och Jelks resor till Island och Färöarna. Här samspelar teknikens artificiella värd med den mänskliga kroppen och det som hör naturen till.

Verket Extended ger betraktaren möjlighet att närma sig dansen, vässa sina sinnen och fysiskt uppleva de olika delikata skiften och stämningar som byggs upp av musik och bild.

Extended är en hyllning till kroppens egen intelligens, ett erbjudande om en mental hållplats långt från allt brus.

Se trailer

Koreografi och dans: Helena Franzén
Musik: Jukka Rintamäki
Kostym: Helena Franzén/ Skrädderikompaniet LiLaRo
Projektioner, scenbild och foto: Håkan Jelk

Föreställningar
Fredag 27 oktober kl 17.00
Lördag 28 oktober kl 18.00
FRI ENTRÉ

Hitta hit
Allkonstrummet
Hamburgsvägen 9, Stockholm
T-bana Gärdet
Utgång ➔ Värtavägen ➔ Tegeluddsvägen ➔ Värtahamnens färjeterminal