Back to All Events

Exhibition: Nikolaj Cyon - Territorial Control


  • Allkonstrummet Hamburgsvägen 9 Stockholm, Stockholms län, 115 41 Sweden (map)

En utställning om hur stater rättfärdigar landägande och landgrabbing. En utställning om förspelet till ett kommande världskrig. En utställning om fiffiga knep att lura till dig en del av vår jord.

Vernissage Torsdag den 27 oktober, kl 18.00, öppet till 21:00
Visas även Fredag 28 oktober, kl 19:00 - 22.00

Nikolaj Cyon, f. 1985 i Stockholm, utbildad Master in Fine Arts - Kungl. Konsthögskolan 2014. Arbetar i sin konst med frågor med makt relaterade frågor som pengar, landägande och historia.

Kända verk inkluderar 'Alkebu-lan 1260 AH' (2011) en karta över ett Afrika som alldrig blev kolloniserat skulle sett ut, baserat på geografiska, etnologiska och historisk efterforskning, utställd bland annat på Vitra Design Museum i Weil am Rhein, Guggenheim Bilbao och Kunsthal Rotterdam.

Verket Dein Erdanteil / Din teg av jorden, Hur mycket landyta har vi per person, hur mycket är odlingsbar mark, hur mycket av det används till att odla tomater?

(Svar beräknat på 7 miljarder människor: 21 275 kvm landyta, 1 995 kvm åker och 7 kvm tomatodling!) Med en skalenlig cirkeldiagram formad trädgård i Berlin 2012 och trollhättan 2014, samt modeller och grafik undersöker 'Dein Erdanteil / Din teg av jorden' förutsättningarna för vårt livsupphälle, produktionen av mat och hur en teoretisk rättvis fördelning av denna skulle se ut.

Nikolaj Cyon har även arbetat med kollektivt muralmåleri samt har pågående anställning som Bild & Formlärare på kulturskolan i Tensta.

Later Event: October 29
Production: Wendy Heijne